четвер, 7 лютого 2013 р.

Чарльз Діккенс: супергерой свого часу



Нещодавно виповнився 201 рік з дня народження видатного письменника Чарльза Діккенса. Сер Чарльз ще за життя був світовою суперстар, та в його шафі було сховано до біса скелетів. Ось, що мені вдалося знайти цікавенького:

1) Діккенс був епілептиком та страждав від обсесивно-компульсивного розладу. Він не лише без кінця прибирався у себе вдома, але й заходився прибирати в гостях, якщо його не задовольняв рівень охайності хазяїв. Він був маніакально одержимий розчісуванням волосся — і сотні разів, бувало, не вистачало. Ще сера Чарльза дуже займали магнітні поля, і саме тому письменник завжди спав головою на північ.

2) У Діккенса було незвичне на той час хобі - гіпноз. Він регулярно відточував свої вміння на дружині, намагаючись вилікувати її від безсоння.

3) Одного разу Діккенс врятував чимало людей під час аварії потягу, який раптово зійшов з колії. Сім вагонів першого класу злетіли з мосту у воду, а вагон, в якому їхав Діккенс, висів над мостом. Письменник не тільки виліз з вагону, знайшов провідника у якого взяв ключ до вагону та звільнив своїх друзів, а й попрямував до інших вагонів, допомагаючи людям звільнитися або проводжаючи їх в останню путь. Потім п'ятдесятирічний письменник заліз у перевернутий вагон і витяг з кишені свого пальто “Наш спільний друг”, твір, який він щойно закінчив і віз своєму видавцю.


4) У той час, коли проституція була поширеним злочином, за який жорстоко карали, письменник, разом з Анжелою Коуттс - заможною спадкоємицею, допоміг заснувати "Уранія Хаус”- заклад, де колишні повії могли вчитися читати та писати, а також виконувати хатні роботи. Діккенс сам знаходив та проводив співбесіду... кхм... дам для свого закладу, шукаючи їх по в'язницям та борделям. Загалом, Сер Чарльз допоміг більше сотні жінок.

5) Одним з найближчих друзів Діккенса був великий казкар Ганс Християн Андерсен . Якось Андерсон досить довго гостював у Діккенса, але вочевидь такі гості були йому не до вподоби, і письменник досить тонко вказав другові на двері, залишивши якось напис на дзеркалі Андерсена, - “Ганс Християн Андерсен ночував у цій кімнаті п'ять тижнів, які родині здалися РОКАМИ”. Та, незважаючи ні на що, Андерсен присвятив своєму другу дну із своїх книжок "Poet's Day Dream".

Немає коментарів:

Дописати коментар