вівторок, 8 січня 2013 р.

Татко New Wave: Джеймс Баллард


Джеймс Грехем Баллард (J.G. Ballard) - британський письменник, відомий своїми психопатологічними трилерами "Автокатастрофа", "Бетонний острів" і т.д.  Оскільки вузьколобим критикам не вдалося знайти нішу, куди можна було б віднести його патологічні романи та оповіді, вони маркували його творчість "наукова фантастика". Але Балларда такі нудні речі як прогрес, інші цивілізації, технології та космос не цікавили, його герої були одержимі фобіями, тяжіли до насильства та марили смертю.

В англійській мові навіть є прикметник "Ballardian" ("баллардійський" або "баллардійний", як вам більше подобається), що означає "такий, що описує умови, типові для романів та оповідей Д.Г. Балларда, як то похмура сучасність, техногенні ландшафти і психологічні наслідки технологічних, соціальних та екологічних інцидентів.

У 1973 році він написав роман "Автокатастрофа", який у 1996 році був екранізований Кроненбергом, режисером славнозвісної "Мухи" з Джефом Голдблюмом. Свого часу екранізація отримала пальмову гілку Канського фестивалю. У романі письменник описує одну з форм сексуальної девіації - отримання сексуального задоволення від автокатастроф.

І моя улюблена історія про Балларда: одне з американських видавництв, куди Баллард надіслав "Автокатастрофу", повернуло рукопис зі словами "Автор патологічно хворий. Не публікувати".




Найкрутіше: "Суперканни", "Автокатастрофа", "Імперія Сонця".

Немає коментарів:

Дописати коментар